Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne skrawki kurczaka zapieczone z żółtym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś kurczaka 1 pierś
ciemny sos sojowy od serca
przyprawa do gyrosa od serca
Sos Cayene 5 kropli
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne skrawki kurczaka zapieczone z żółtym serem

Pierś myjemy i usuwamy wszelkie błonki. Następnie pierś kroimy w drobne kawałki długości ok. 3 cm, szerokości ok. 1 cm. Pokrojonego kurczaka zalewamy ciemnym sosem sojowym, doprawiamy przyprawą do gyrosa, czarnym pieprzem i sosem Cayene. Ilość sosu Cayene, jaką należy dodać ustalamy w zależności od tego jaki stopień ostrości potrawy chcemy uzyskać. Ja proponuję 5 kropli - na średnio ostro. Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami i dajemy mu odpocząć ok. 0,5 godziny. Niech nabiera smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej lub (lepiej) oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz rzucamy skrawki kurczaka. Podsmażamy porządnie, aż się przyrumienią. Wtedy zmniejszamy ogień i wszystko zasypujemy startą goudą. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty, aby ser się ładnie rozpuścił. I gotowe!
Do tego proponuję ryż podsmażany z fasolką szparagową z mojego innego przepisu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak