Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TIRAMISU NA BISZKOPTACH

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek mascarpone 50 dag
jajko 3
cukier 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
amaretto 1/2 szkl
kakao 3 łyżki
biszkopty podłużne 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: TIRAMISU NA BISZKOPTACH

Kawę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody, studzimy, wlewamy alkohol. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy na sztywno pianę z białek, łączymy z serkiem i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm. lub prostokątną formę do ciast dokładnie wykładamy biszkoptami, zanurzając je na moment w kawie z alkoholem. Na spodzie z biszkoptów rozkładamy równą warstwę połowy kremu, przez sitko opruszamy połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą ciastek, dalej wykładamy na nich resztę kremu, posypujemy kakao lub wiórkami czekolady, wstawiamy na najchłodniejszą półkę do lodówki na 3-4 h.

Krem możemy przyrządzić bez piany z białek, a zamiast kawy rozpuszczalnej użyć mocnego naparu kawy ziarnistej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

19.10.2013 14:20
Czy można beż amareto ???
Dorota59 05.08.2011 13:42
takie pyszności to bym zjadła
Ewelina47 10.12.2010 09:09
pycha
Margo1 10.11.2010 09:43
musi być smaczne
krzyniu1984 27.10.2010 08:10
brzmi fajnie!
Natalia/tubisiek 25.10.2010 08:49
bardzo je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak