Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi mini MAKI z krabem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

algi 4 listki
paluszki krabowe 8 szt
wasabi
ryż do sushi 1 szkl
woda 2 szkl
ocet ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi mini MAKI z krabem

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Listek alg kroimy na pół (zdjęcie). Na 2/3 listka rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu układamy paluszek krabowy przekrojony wzdłuż na pół. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 02.12.2012 19:37
moje smaki
smakowita 15.08.2012 19:29
pięknie wyszły i bardzo kuszą !
Mysiunia 17.05.2011 13:15
piękne:)
Barbara40 09.02.2011 18:18
Jestem pelna podziwu
MAR3STA 21.11.2010 18:41
ja poproszę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak