Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron - wstążki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
jajko 1
oliwa 2-3 łyżki
bazylia garść
Kostka Kucharek
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron - wstążki

Ciasto na makaron: Mąkę wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, mieszamy (za pomocą miksera) dodajemy posiekana drobniutko bazylię wymieszaną z oliwą, na koniec dolewamy po trochu ciepłej wody, aż masa będzie jednolita. Układamy ciasto na blat, rozszerzamy wzdłuż, dzielimy wzdłuż na 2 części, posypujemy mąką, wałkujemy na cieniutkie ciasto. Długie ciasto składamy 2 razy (posypując mąką aby się nie skleiło) kroimy 1cm paski. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę do makaronu, następnie kawałki makaronu, gotujemy do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 14.08.2012 21:37
Domowy makaron smakuje najlepiej.
maryśka 19.09.2011 09:33
smaczny
SmacznaPyza 23.04.2011 18:51
domowy makaron to jest to!
Myszka75 04.02.2011 19:52
Bardzo lubię domowy makaron, ma swój charakter nie to co ze sklepu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak