Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik migdałowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko szklanka
laska wanilii
żółtko jajek 3
cukier puder 6 łyzek
mąka kukurydziana 2 łyzki
masło 5 łyzek
migdały mielone 100g
proszek do pieczenia łyzeczka
jabłka 4 szt
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik migdałowy

Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 05.12.2010 21:46
ale smacznie wygląda, z chęcią bym zdjadła
SmacznaPyza 02.12.2010 18:38
zjadłabym...i kubek mleka do tego...
ben-ka 24.10.2010 08:47
Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto:) ja rzadko używam mąki kukurydzianej,stosuję ją tylko do mazurka a tu proszę taki przepis!
Karolcia12 24.10.2010 07:38
przepięknie wygląda i musi być apetyczny
jolaxa 24.10.2010 07:28
mmm wyglada pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak