Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykas z cukinią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szklanka
jajko 5 szt
cukier kryształ 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
olej 2 łyzki
woda 2 łyżki
mleko 1/2 l
mąka pszenna 2 łyżki
kakao ciemne 3 łyżki
czekolada mleczna 1 szt
galaretka cytrynowa 2 szt
masło 2 kostki
cukinia a'la ananas 2 słoiczki

Przepis i sposób przygotowania na: Frykas z cukinią

Ciasto:
Z 5 białek i szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1 szklankę mąki krupczatki wymieszaną z 1 łyżką proszku do pieczenia i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół.

Masa:
Z 1/2l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 15 dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dalej ucieramy, następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę. Drugą część masy zostawiamy jasną, ale wsypujemy do niej odsączone ANANASY Z CUKINI (patrz moje przepisy).

Spód biszkopta smarujemy ciemną masą z czekoladą. Przykładamy drugą część biszkopta, smarujemy jasną masą z ANANASAMI Z CUKINI. Na górę rozkładamy pozostałą cukinię i zalewamy galaretkami cytrynowymi sporządzonymi wg przepisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 13.10.2013 14:24
mniam pyszności, poprosze kawałeczek
Kuchareczka2 23.01.2013 13:05
pycha
caralajna 20.01.2013 13:29
ciekawe i smaczne ciasto
IKrakowianka 22.11.2012 22:25
przepyszne :)
Magda60 29.06.2012 21:08
super smak
cooleczka 27.05.2012 17:04
fajny
Krystyna32 09.04.2012 08:33
extra
[email protected] 07.03.2012 18:40
fajne ciacho
artur7 10.02.2012 06:52
fajne
Justa32 21.12.2011 21:36
takiego nie jadłam jeszcze
alaaa 12.12.2011 16:03
takiego ciacha nie próbowałam,,
Smakosz6 12.12.2011 09:57
mniam
iza15 09.12.2011 09:40
pyszne
FAFIK 25.11.2011 18:15
CIEKAWE, CIEKAWE!
piter 28.10.2011 00:02
ciekawy pomysł
Ewelina38 05.09.2011 07:47
no faktycznie niezły frykas z tego ciacha :)
Jastinka 25.08.2011 14:18
świetne
katarzyna124 08.07.2011 08:40
fajniutkie ciasto:)
Natalia/tubisiek 10.06.2011 19:48
fajne! :)
rzenia15 18.05.2011 20:46
bardzo ciekawy przepis
rzenia15 18.05.2011 20:43
ciekawy przepis
rzenia15 18.05.2011 20:42
ciekawy przepis
Mysiunia 14.05.2011 14:17
ten przepis przypadł mi do gustu:)
Agnieszka_B 09.05.2011 19:06
koniecznie muszę wypróbować:)
Mirka-Ludomila 20.04.2011 23:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak