Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
soli 0,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 opakowanie
ziela angielskiego 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
woda
majeranek według uznania
Kucharek przyprawa do potraw według uznania
Czosnek suszony Prymat wg uznania
pieprz ok 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka

1. Do wody wrzucamy sól, sól peklowaną, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko mieszamy, po czym wkładamy do roztworu szynkę i wstawiamy do lodówki na dwa dni.
2. Z majeranku, kucharka, czosnku i pieprzu robimy posypkę, po czym nacieramy nią dokładnie całą szynką i pozostawiamy jeszcze na ok 2 godziny.
3. Szynkę wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 25.10.2010 13:37
pyszna szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak