Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony łosoś

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 1 kg
sól 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony łosoś

Dno naczynia żaroodpornego pokryć ok. 1,5 cm warstwą soli najlepiej grubej używanej do kiszenia ogórków. Następnie ułożyć na nim łososia tak aby nie dotykał ścianek naczynia (ja posypuję go delikatnie przyprawą do ryb). Wierzch zasypać solą tak aby nie było widać ani kawałeczka ryby. Następnie delikatnie spryskać sól wodą. Piec ok. 45 minut w mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej włączyć go wcześniej). z soli utworzy się wokół ryby twarda skorupa którą trzeba odłupać. Podawać łososia można z sosem np. koperkowym lub po prostu z cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.12.2011 16:49
Super, coś dla mnie :)
ilka_86 15.07.2011 19:19
pyszny
tonia 07.07.2011 12:33
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak