Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
sól do smaku
ziemniaki ugotowan 40 dkg
biały se 20 dkg
cebula 1 szt.
masł 2 łyżki
pieprz do smaku
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko i wlać łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli wlać też szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pozostawić je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, podzielić je na dwie, trzy porcje i wałkować na grubość 2 mm. Następnie przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem i przyprawić. Z ciasta należy wykroić foremką okrągłe placuszki, na środek nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi, wrzucić pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę i wyjąć łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iza10 26.09.2017 13:53
zobaczmy czy wyjdą pyszne :)
Edita 16.09.2016 14:08
pyszne pierogi
Wozniczka
Wozniczka 09.07.2016 23:21
Są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak