Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanady z bananem i czekoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo
ciasto francuskie
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Empanady z bananem i czekoladą

SKŁADNIKI: ok. 8 płatów ciasta filo lub francuskiego, przekrojonych wzdłuż na połowy, roztopione masło lub olej roślinny do smarowania, 2 dojrzałe słodkie banany, 1 - 2 łyżeczki cukru, sok z 1/4 cytryny, 175 - 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki, cukier puder i mielony cynamon, do posypania.

SPOSÓB WYKONANIA: Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem. Banana obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać. Umieścić parę łyżeczek nadzienia bananowo-czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie założyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać, tworząc trójkąty, aż cały płat ciasta będzie zużyty. Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem. Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 stopni C, około 15 minut, aż ciastka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 24.10.2010 15:10
apetycznie wygląda i smakuje
Katarzyna/kate1980 23.10.2010 07:56
super koniecznie muszę wykorzystać ten przepis bo uwielbiam ciasto francuskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak