Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pozole

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina
czosnek
homina
kapusta

Przepis i sposób przygotowania na: Pozole

SKŁADNIKI: 450 g chudej wieprzowiny, pół małego kurczaka, 1 kostka drobiowa, 1 główka czosnku podzielona na nieobrane ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, 2 liście laurowe, 450 g hominy lub ciecierzycy, 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, sól, pieprz. Do podania: pół drobno poszatkowanej kapusty, usmażona skórka wieprzowa - pominęliśmy, chipsy tortilla, cząstki limonki, suszone liście oregano.

SPOSÓB WYKONANIA: Do garnka włożyć wieprzowinę i kurczaka. Zagotować i odszumować. Dodać kostkę bulionową, czosnek, cebulę i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Wyjąć mięso, a po ostudzeniu pokroić mięso na mniejsze kawałki. Zebrać tłuszcz. Wyłowić liście laurowe i czosnek. Do wywaru dodać hominę, posypać kuminem, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kawałki mięsa. Przykryć kapustą. Ułożyć smażoną skórę wieprzową, oregano i chili. Zalać gorącą zupą. Podawać z chipsami tortilla i limonką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 20.04.2012 13:57
egzotyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak