Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łagodny sos z czerwonych chili

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczki chili
bulion warzywny
masa harina
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Łagodny sos z czerwonych chili

SKŁADNIKI: 5 dużych łagodnych papryczek chili np. ancho lub New mexico, 450 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka, 1 łyżka masa harina lub 1 pokruszona tortilla kukurydzina rozmieszana z wodą na pastę, duża szczypta kuminu, 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sok z 1 limonki, sól.

SPOSÓB WYKONANIA: Opiec papryki aż ściemnieją. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygną wydrążyć, dodać gorący wywar i zmiksować. Przełożyć do rondla. Dodać masa harina, kumin, czosnek i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do zgęstnienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 08.08.2011 17:08
ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak