Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w stylu Oaxaca

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory
szalotki
czosnek
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w stylu Oaxaca

SKŁADNIKI: 1 kg dojrzałych pomidorów, 12 szalotek, 8 nie obranych ząbków czosnku, 2 łagodne zielone papryczki chili, szczypta kuminu, szczypta suszonego oregano, szczypta cukru, 2 - 3 łyżeczki oleju roślinnego, 8 jajek lekko roztrzepanych, 1 - 2 łyżki pomidorowego puree, sól, pieprz, 1 - 2 łyżki posiekanej kolendry.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podpiec pomidory tak aby lekko zbrązowiały. W tym czasie podsmażyć szalotki, chili i czosnek. Odstawić. Pomidory przekroić na połówki i włożyć do blendera wraz z chili, czosnkiem i cebulką. Zmiksować. Doprawić kuminem, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Z jajek smażyć cienkie omlety. Pokroić w cienkie paski. Podgrzać sos, dodać puree z pomidorów. Dorzucić paski z omletów, dobrze podgrzać i od razu podawać. Posypać kolendrą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 09.05.2011 18:32
coś ciekawego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak