Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie ciasto migdałowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały
mąka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie ciasto migdałowe

SKŁADNIKI: 175 g surowych migdałów w skórkach, 225 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 225 g cukru, 3 jajka, lekko roztrzepane, 1 łyżeczka olejku migdałowego, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 9 łyżek zwykłej mąki, szczypta soli, masło do natłuszczania. Po podania: cukier puder, do posypania płatki migdałowe, uprażone

SPOSÓB WYKONANIA: Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Rozdrobnić migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka, migały, olejek migdałowy i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić prażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 13.10.2011 13:33
na pewno wypróbuję, wygląda pysznie
Ewa104 05.07.2011 19:33
Muszę wypróbować.Pięknie wygląda.
iknkirke 24.10.2010 15:12
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak