Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w zielonej salsie z kwaśną śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka
tomatillos
kolendra
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w zielonej salsie z kwaśną śmietaną

SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka, mąka, 2 - 3 łyżki masła, 450 g salsy z łagodnych zielonych chili lub puree z tomatillos, 225 ml wywaru z kurczaka, 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 3 - 5 łyżek posiekanej kolendry, pół posiekanej zielonej papryczki chili, pół łyżeczki kuminu. Do podania: 225 ml kwaśnej śmietany, kilkanaście poszatkowanych liści sałaty, 3 - 5 posiekane cebule dymki, posiekana świeża kolendra.

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na maśle. Wymieszać w rondlu salsę, wywar, czosnek, kolendrę, chili, kumin. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać piersi kurczaka i dusić do miękkości mięsa. Kurczaka podawać polanego sosem wraz z kwaśną śmietaną, sałatą, dymką i kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak