Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowe ciasto bez pieczenia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1l mleka
2 duże paczki krakersów
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka mleka słodzonego skon
1 pełna łyżka mąki ziemniaczan
jajko
1 opakowanie budyniu śmietanko
1 szklanka maki pszennej
25 dag masła
10 dag płatków migdałowych
1/2 l śmietany 30 %
3/4szklanki cukru kryształu

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowe ciasto bez pieczenia

Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy- masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Baska Kaska 06.02.2011 18:45
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak