Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem do napoleonki -przepis otrzymany z cukierni:)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 zołtek
1/2 laski wanili
30 dag mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
10 dag cukru pudru

Przepis i sposób przygotowania na: krem do napoleonki -przepis otrzymany z cukierni:)

Mleko z laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy wanilię, a gorące mleko wlewamy powolutku do żółtek ubitych wcześniej z cukrem i mąką. Cały czas mieszając gotujemy na maleńkim ogniu, aż krem zgęstnieje, a następnie zacznie rzednąć. Zdejmujemy garnek z ognia, lekko studzimy, a następnie wkładamy do większego naczynia z zimną wodą i dalej mieszamy, aż krem osiągnie pożądaną gęstość. Smarujemy nim dolny blat ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Gdy krem całkiem stężeje, kroimy ciasto na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

02.06.2013 16:42
Nie wiem jakim cudem udał Ci się ten krem.Wyszła mi strasznie gęsta masa. Kit.Moim zdaniem jest za dużo mąki ziemniaczanej. Nieudany przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak