Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem z kaszy kukurydzianej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

10 dag kaszy kukurydzianej
2,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
jajko
5 łyżeczek cukru
odrobina soli

Przepis i sposób przygotowania na: krem z kaszy kukurydzianej

kolorowy dżem do dekoracji, lub sok do polania.
2/3 mleka zagotować. Do reszty mleka wsypać kaszę, wymieszać,
wlać do wrzącego mleka i mieszając gotować około 10 min. Całe
jajko utrzeć z cukrem. Można wsypać do jajka ale niekoniecznie
trochę cukru waniliowego. Zestawioną z ognia kaszę podprawić z
jajkiem i ubijać w tym samym naczyniu, do wystudzenia. Już
prawie wystudzony krem rozłożyć do kompotierek spłukanych
zimną wodą i obsypanych wewnątrz cukrem, zastudzić. Przed
podaniem okrajać krem nożem od brzegów kompotierek,
wyłożyć na talerzyki i udekorować dżemem lub polać sokiem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak