Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klasyczne włoskie tiramisu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50 dag mascarpone
8 łyżek cukru pudru
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki ciemnego kakao
amaretto 50 ml
biszkopty podłużne 30 dag
jajko 4 szt. w temp. pokojowej

Przepis i sposób przygotowania na: klasyczne włoskie tiramisu

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 6 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać deser resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 29.12.2011 19:06
lubię
marchewka 22.03.2011 00:18
mmmm... zjadło by się
Justyna223 17.11.2010 00:44
uwielbiam tiramisu
BozenA 06.11.2010 20:17
pyszne
BozenA 06.11.2010 20:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak