Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOLONKA

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka 1 kg
włoszczyzna 30 dkg
cebula biała 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 liscie
czosnek 4 zabki
estragon 1/2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: GOLONKA

Golonki oczyścić z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), umyć, wykrajać pieczęcie i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godz. dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości (warzywa wykorzystać do sałatki, na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową). Miękkie golonki przekrajać wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można również podawać z zimnym sosem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 23.09.2010 07:26
świetna
Smakosz6 19.08.2010 15:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak