GOLONKA

GOLONKA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    1 kg
  • włoszczyzna

    30 dkg
  • cebula biała

    2 szt
  • liście laurowe Prymat

    2-3 liscie
  • czosnek

    4 zabki
  • estragon

    1/2 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki oczyścić z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), umyć, wykrajać pieczęcie i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godz. dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości (warzywa wykorzystać do sałatki, na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową). Miękkie golonki przekrajać wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można również podawać z zimnym sosem chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

23.09.2010 07:26
świetna

Smakosz6

19.08.2010 15:56
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat