Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w paprykowym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
sól do smaku
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szr
natka selera 1 garść
bulion drobiowy 1 szkl
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w paprykowym sosie

Udka oczyścić, zdjąć skórkę, przyrumienić z obu stron i włożyć do naczynia gdzie będą duszone. Posypać papryką i pokruszonymi. Paprykę pokroić w kostkę i przyrumienić razem z cebulą. Przykryć udka, posypać natką selera, podlać bulionem.
Dusić ok 30-40 min. Po czym udka wyjąć, całą zawartość z warzywami i wytworzonym sosem przelać do mniejszego naczynia, dodać mąkę kukurydzianą i zmielić blenderem na jednolity sos, krótko zagotować ciągle mieszając.

Do udek podać frytki i panierowane, smażone pieczarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.02.2016 10:47
smaczny pomysł
Małgorzata106 08.12.2011 17:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak