Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś na kwaśno w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka gęsie 6 sztuk
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
ocet 1 szklanka
pieprz 10 ziaren
Goździki całe Prymat 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuk
sól, pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś na kwaśno w galarecie

Udka umyć, włożyć do garnka. Wlać półtora litra osolonej wody i trzy łyżki octu. Dodać dwa listki laurowe, trzy goździki i ziarenka pieprzu. Zagotować. Cebulę i marchewkę obrać. Do garnka z mięsem wrzucić jedną cebulę i marchewkę. Dusić półtorej godziny na średnim ogniu. Udka wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać ze skórki. Mięso oddzielić od kości i pokroić na duże kawałki. Zebrać tłuszcz z wierzchu i przecedzić wywar przez sito. Trzy szklanki wywaru zagotować z resztą octu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Pozostałą marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, przełożyć do wywaru, dodać resztę przypraw, gotować 5 minut. DO żelatyny wlać trochę wywaru, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć w to mięso, wymieszać i wylać na głęboki półmisek. Pozostawić w chłodnym miejscu aż zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 14.11.2011 15:14
pycha
Karolcia12 09.01.2011 19:15
nie jadłam jeszcze takiej potrawy
RenataZ-et 24.10.2010 17:41
Nigdy nie jadałam gęsi... :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak