Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami

Ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 6 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Kawałki ciasta francuskiego składamy na pół, tworząc trójkąty. Należy uważać, by powidła się nie wylały. Brzegi delikatnie dociskamy, w razie potrzeby kleimy białkiem. Po sklejeniu całe trójkąty smarujemy białkiem, które nada ładnego koloru podczas pieczenia. Ciasteczka wstawiamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Z jednego opakowania ciasta wychodzi ok. 15 trójkącików

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak