Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryz ze szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
masło 2 lyzki
ser 10 dag
jajko 2 szt
szpinak peczek
pomidor 1 szt
majonez 2 lyzki
ketchup 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: ryz ze szpinakiem

-Po przebraniu szpinak płuczemy.
Przelewamy gorącą osoloną wodą i
opłukujemy zimną. Siekamy i
wrzucamy na patelnię z łyżką masła.
Chwilkę dusimy.
Ryż po opłukaniu zimną wodą,
wsypujemy
na patelnię z łyżką roztopionego
masła.Smażymy,aż się zeszkli i
zalewamy 2 szklankami gorącej
osolonej wody.
Gotujemy do miękkości.Pod koniec
mozna wkroic obranego pomidora.
/do szpinaku można dodac ząbek
czosnku/.
Ryż mieszamy z połową startego sera.
Jajka gotujemy na twardo i siekamy.
Szpinak mieszamy z keczupem,
majonezem solą i pieprzem.
W naczynie żaroodpornym układamy
na przemian ryż i szpinak,zaczynając
i kończąc ryżem.Posypujemy serem i
zapiekamy..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 10.05.2010 22:40
bardzo dobre i proste danie polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak