Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop lub miód z kwiatów mniszka lekarskiego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżo rozkwinięte kwiaty mniszka lekarskiego 500 szt
cytryny 2 szt
pomarańcza 1 szt
woda 1,5 litra
cukier 1,5 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1/4 (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop lub miód z kwiatów mniszka lekarskiego

Kwiaty po zerwaniu odstawiamy na 2-3 godziny na świeże powietrze - ja wystawiam na balkon- celem wyeksmitowania z nich żyjątek.
Następnie delikatnie przelewamy je na sicie letnią wodą i odstawiamy do odcieknięcia.

Przygotowaną wodą zalewamy kwiaty mniszka, po czym dodajemy dokładnie wyszorowane, umyte i pokrojone w plastry cytryny i pomarańczę (pestki odrzucamy).
Przygotowaną mieszankę gotujemy około 10 - 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie zdejmujemy wywar z ognia i odstawiamy do następnego dnia.

Następnie przecedzamy płyn przez złożoną w 3 - 4 warstwy gazę na koniec delikatnie odciskając wywar z kwiatów.
Do odciśniętego płynu dodajemy cukier i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny na syrop, a dłużej 2,5 - 3 godzin na miód.
Jeśli ma to być miód dodaję pod koniec gotowania 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, uzyskuję w ten sposób niepowtarzalny smak.
Syrop lub miód przelewamy do butelek lub słoiczków i odstawiamy do spiżarki lub piwnicy - bez pasteryzowania, może spokojnie stać w piwnicy nawet 2 lata.

Pyszny dodatek do herbaty, rozsmarowany na pieczywie, a także zawinięty w ciasto naleśnikowe.



(kwiaty zbierane oczywiście z dala od dróg, traktów i siedlisk ludzkich i oczywiście w maju). Ja zbierałam je w samym sercu gór i lasów świętokrzyskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 30.12.2011 17:34
zdrowe
Marzena40 19.12.2010 16:18
kiedyś robiłam podobny
Babciagramolka 11.12.2010 09:16
Już tyle lat zbieram się żeby zrobić -i jakoś nie wychodziło .
msmariusz 27.10.2010 20:30
ładnie wygląda
katarzyna124 24.10.2010 08:26
Ja robię podobnie, świetny jest np. do ciast:)
buksiak12 01.09.2010 15:09
muszę wypróbować
Dorota71 01.09.2010 14:32
fajny przepis,sama tez robię takie miody
Emilia22 01.09.2010 13:35
bardzo polecam,miodzik na prawdę bardzo smaczny
Emilia22 01.09.2010 13:34
ciekawy przepis
Aseret 22.05.2010 21:17
Zawsze pod koniec kwietnia i do połowy maja jeżdżę na leśne polany, z dala od siedzib ludzkich i dróg, którymi poruszają się samochody i zrywam kwiaty mniszka
MAŁGORZATA108 19.05.2010 15:53
Ale skąd wziąść świeżo rozkwinięte kwiaty mniszka lekarskiego?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak