Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa 30 dag
boczek 15 dag
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
ketchup 2 łyżki
sól
pieprz
fasola biała 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolkę dokładnie płuczemy i zostawiamy na noc w garnku z wodą do namoczenia. Następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy wszystko razem.
Do ugotowanej fasolki wrzucamy boczek kiełbaska i cebulą, koncentrat pomidorowy, ketchup oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem chwile gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Sos możemy zagęścić na dwa sposoby: wyjąć kilkanaście ziaren fasoli, rozetrzeć je na miazgę i z powrotem wrzucić do garnka lub odlać około ½ szklanki sosu, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i przelać do garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 13.02.2013 15:04
To moje ulubione danie!
plocia 10.01.2013 20:17
za fasolką to ja nie przepadam, robię ją tylko mężowi
smakowita 13.08.2012 21:43
bardzo apetyczna !
Grażyna13 22.07.2012 11:49
taka lubię najbardziej :)
goofy9 16.06.2012 07:37
uwielbiam
marta1371 05.05.2011 22:14
apetycznie wygląda
mari 15.01.2011 18:08
Uwielbiam fasolkę, ładne zdjęcie:)
izapozdro 23.11.2010 19:43
lubię fasolkę :)
ben-ka 10.11.2010 08:30
Jak ja dawno nie robiłam fasolki! a dodaję jeszcze marchew startą na tarce jarzynowej.
RenataZ-et 24.10.2010 17:44
Wygląda bardzo apetycznie :)
Monika193
Monika193 22.10.2010 21:12
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak