Omlet z grzankami

Omlet z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3
  • masła

    45 g
  • łyżka oliwy

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • sól

    do smaku
  • chleb tostowy

    1 kromka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzac dobrze 1 lyzke oliwy. Wlozyc kromke chleba, usmazyc z
obu stron na zloty kolor. Wyjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu.
2. Czosnek obrac, rozetrzec z odrobina soli i rozsmarowac na goracym chlebie.
3. Z chleba zrobic grzanki, krojac go w kostke o boku 1 cm.
4. Jaja umyc w cieplej wodzie. Wybic do miski, wymieszac z lyzka drobno pokrojonego masla i sola. Lekko ubic trzepaczka lub widelcem.
5. Na patelni rozgrzac reszte masla, wlac jaja, smazyc 2-3 min na duzym ogniu.
Gdy omlet sie zrumieni od spodu, szerokim nozem podniesc brzeg i w tym kierunku podniesc patelnie tak, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu
pod spod.
6. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodek miekki i lekko sciety, posypac
omlet grzankami, zlozyc na pol, zsunac na ogrzany talerz. Dla kilku osob
usmazyc oddzielne omlety.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

29.12.2011 16:12
jeszcze nie robiłam

Izabela28

24.10.2010 12:10
Pyszne:)

marta639

17.09.2010 21:28
pycha, polecam

Kate131

31.05.2010 08:35
ciekawy, musze sprobowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat