Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola
boczek 30 dkg
kiełbasa
woda
majeranek
koncentrat pomidorowy
cebula
olej do smażenia
pieprz, sól

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy ją na całą noc. Następnie do tego samego garnka wkładamy 30 dkg boczku wędzonego i wszystko to gotujemy. Po ok 0,5 godz. wyciągamy boczek i gotujemy samą fasolkę do miękkości.
W tym czasie na patelni przysmażamy pokrojone w kostkę: kiełbasę np. toruńską, cebulę i nasz boczek. Na tą patelnię dokładamy jeszcze koncentrat pomidorowy, majeranek i pieprz (wedle uznania). Po przysmażeniu dokładamy łyżkę mąki.
Mieszamy i wszystko to dokładamy do miękkiej już fasoli. Po zagotowaniu dosalamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 14.12.2016 22:53
smaczne danie
Wacław 20.10.2012 09:31
uwielbiam fasolkę !
mirosława4 07.10.2012 18:23
pyszna już wiem co będzie jutro na obiad :)
Stenka 03.10.2012 13:38
lubię
Emilia21 05.11.2011 10:46
super
Emilia21 05.11.2011 10:46
super
IKrakowianka 27.04.2011 23:05
dawno nie jadłam- a bardzo lubię
Ewa111 24.12.2010 15:08
popisowe danie mojego syna
monisia1977 14.12.2010 06:35
pycha
BozenA 20.11.2010 13:04
pycha
BozenA 20.11.2010 13:04
pycha
Faustyna 25.10.2010 19:21
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku :) Twoja jest bardzo apetyczna:)
misia53 24.10.2010 19:16
Lubię fasolkę i duuużo majeranku.
Margo1 23.10.2010 11:39
uwielbiam ją
ElizaT 22.10.2010 23:02
pychota
Kate131 22.10.2010 07:17
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak