Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa czekolada z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pół kostki dobrej margaryny
cwierć szklanki mleka
pół szklanki cukru
trzy łyżki kakao
półtora szklanki mleka w prosz
kilka orzechów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa czekolada z orzechami

Margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, dodajemy kakao i intensywnie mieszamy. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu .
Studzimy, aż będzie letnie. Odlewamy ½ szklanki na polewę, ale nie jest to konieczne. Wtedy, mieszając, dodajemy mleko w proszku - tyle, ile sie da, bo inaczej czekolada będzie się ciągnąć a nie kroić. Ja dałam 1 i ½ szklanki. Wsypujemy pokrojone orzechy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia, wyrównując łyżką maczaną w gorącej wodzie. Polewamy polewą i ozdabiamy orzechami. Zostawiamy do zastygnięcia ( ok. 2 godz) w temperaturze pokojowej - potem możemy trzymać w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.08.2013 17:19
super przepis słodziutki
plocia 07.01.2013 19:05
ja robię czekoladę na mleku w proszku.
Olaa 23.07.2011 09:50
musze spróbować
Joanna108
Joanna108 31.05.2011 10:57
właśnie czegoś takiego szukałam
Izabela/bella81 16.04.2011 07:57
pięknie wygląda
Koper 31.03.2011 22:32
fajne :) nigdy nie robiłam sama czekolady :)
PaniMISIOWA 19.12.2010 16:54
takiej kupić nie można :-)
ben-ka 31.10.2010 21:13
Oj jak ja dawno nie robiłam \"swojskiej\" czekolady:)
rybka 30.10.2010 17:16
dzięki za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak