Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 35 dag
drożdży 2 dag
mleko 1/8 litra
jajko 4
cukru 4 dag
soli 1/2 łyżeczki
masła 15 dag
białego wina 125 ml
wody 250 ml
cukru 15 dag
rum 180 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

W mące zrobić wgłębienie następnie dodać drożdże i mleko. Wymieszać z niewielką ilością mąki i zostawić w spokoju na 15 minut. w międzyczasie utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Dodać stopione masło i wymieszać z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto ma być prawie płynne. Ciasto odstawić do wyrośnięcie potem wyłożyć je do formy i znów odstawić na 15 minut. potem piec 40 minut w temp. 190 stopni. W szerokim rondlu zagotować rum, wino, wodę i cukier. Włożyć do niego babkę i poczekać aż wchłonie cały płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 04.03.2012 19:30
mniam
anulka69 11.12.2011 13:12
dobra
Krzysztof42 28.02.2011 15:23
lubię babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak