Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe pizze z białym oscypkiem, pomidorami i bazylią

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 2-2,5
płaska łyżka zimnego masła 1
łyżka oliwy do ciasta 1
szkl. ciepłej wody ok. 3/4
dkg świeżych drożdży 2
pomidory 2-3
bazylia świeża kilka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat do posypania:
oscypek 1 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Małe pizze z białym oscypkiem, pomidorami i bazylią

Oscypka pokroiłam w plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na nieduże cząstki.
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką cukru i wlałam do nich ciepłą wodę, odstawiłam na 10 min.. Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki soli, roztarłam ją palcami z zimnym masłem, łyżką oliwy i żółtkiem, dosypałam troszeczkę ziół prowansalskich. Wlałam spienione drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min.. Podzieliłam je na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na nieduży placek.
Każdy placuszek posmarowałam cienko oliwą. Ułożyłam po kilka plasterków oscypka, na to kawałki pomidorów poprzekładane całymi listkami bazylii. Całość oprószyłam przyprawą \"suszone pomidory z czosnkiem\".
Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C
Przed podaniem każdą pizze ozdobiłam świeżymi liśćmi bazylii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 02.10.2011 19:24
ekstra
Marysia 02.10.2011 18:07
super
Karolina69 02.10.2011 17:43
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak