Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z brzoskwiniami

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej luksusowej 3-3,5
szkl. cukru 3/4
dkg świeżych drożdży 4
szkl. mleka ok.1
g masła 50
łyżeczki soli 1/3
op. 16 g cukru waniliowego 1
brzoskwiń 4-6
łyzka mąki ziemniaczanej 1
łyżki cukru pudru 2-4
łyżek lukru kilka dodatkowo:
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z brzoskwiniami

Lukier przygotowałam ucierając kilka czubatych łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny, ma być gęsty i kremowy.
Dodatkowo potrzebujemy: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek.


Mleko lekko podgrzałam, wkruszyłam do niego drożdże i dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesiałam dwukrotnie żeby ja napowietrzyć, dodałam resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Wtedy dolałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i znów odstawiłam na 30 min.. Wyrośnięte wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i kubkiem wycinałam porcje.
Brzoskwinie umyłam, zalałam na kilka sekund wrzącą wodą a następnie przelałam zimną i obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam z mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem - jeśli brzoskwinie są bardzo dojrzałe to zrezygnujcie z tego cukru bo będzie za słodko. Można też użyć dobrze osączonych owoców z puszki.
Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam dużą łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Z podanych składników wyszło mi 25 bułeczek.
Kiedy bułeczki lekko przestygły posmarowałam je z wierzchu lukrem.

Moja rada - lepiej użyć owoców niezbyt dojrzałych i twardawych, z których przy krojeniu nie wypływa zbyt dużo soku. Dobrze też pokrojone kłaść na sitko żeby nieco odciekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 10.06.2012 09:02
mniam
BozenA 10.06.2012 09:02
mniam
Monia87 06.03.2012 22:42
super wyglądają
Agiatis 06.03.2012 22:05
ciekawe;)
Miki 22.01.2012 14:09
pycha
SyMiki 04.10.2011 20:07
super
Misia90 02.10.2011 19:25
ekstra
Marysia 02.10.2011 18:07
super
Karolina69 02.10.2011 17:43
fajne
Barbara/zuza22_85 04.03.2011 22:17
mniam mniam
Dorota59 31.01.2011 00:02
wyglądają bardzo apetycznie
kakiaa 09.01.2011 14:38
Super na śniadanie:)
MAŁY 03.01.2011 20:25
super
Ewa104 10.11.2010 22:24
Uwielbiam takie bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak