Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos pieczony w piekarniku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
pomidory krojone z puszki
przecier pomidorowy
pieprz, sól
ziele angielskie
ścinki mix kiełbas)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos pieczony w piekarniku

Najpierw przygotowujemy kapustę – szatkujemy ją tak jak na zwykły bigos. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju z cebulką. Poszatkowaną kapustę wkładamy do blachy i nalewamy wody tak do połowy blachy (mogą być takie do pieczenia ciasta, chociaż najodpowiedniejsze są ceramiczne blachy dość głębokie). Wstawiamy kapustkę do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i podpiekamy ją przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i przyprawiamy – koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, zielem angielskim i przyprawą do bigosu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę, mieszając przy tym co 20 minut, żeby kapusta się nie spaliła. Taki pieczony bigos można robić nawet cały dzień u nas zajęło to jakieś 3-4 godziny z przerwami :) smak na pewno jest inny a zapach unosi się w całym domu :) Optymalny czas pieczenia to taki kiedy kapustka będzie miękka a smak taki jaki powinien mieć bigos :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 26.10.2010 16:37
Smakowicie wyglada, muszę spróbować takiego bigosu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak