Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z pęczaku na schabie :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 30 dag
ziemniaki 3 sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1/2 sztuki
seler - kawałek wielkosci pietruszki
biała część pora 1/2 sztuki
bulion drobiowy 1 kostka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek - do smaku
woda 4 szklanki
pęczak 10 dag
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pęczaku na schabie :

Pełny obiadek zupka z chudziutkim mięskiem.
Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa . Z jednej marchewki za pomocą obieraczki zrobić paski . Mięso, warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki , kostkę bulionową - zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i warzywa ( po za pokrojoną marchewką ). Przekroić na 3 plastry mięso .Warzywa wyjęte z zupy można użyć do sałatki .Zupę doprawić maggi .Podawać wkładając w każdą porcję ( wychodzi 3 średnie ) plaster schabu- posypaną natką pietruszki.
Nie przepadam za zupami na wieprzowinie ale muszę przyznać , że taki krupniczek na chudym schabie jest bardzo smaczny. Można również podać osobno krupnik , a osobno mięso włożone w sos ( np. chrzanowy lub musztardowy ) i dać jako II danie ( z ziemniakami i surówką ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak