Ryż zapiekany z żółtym serem

Ryż zapiekany z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

    3 łyżki
  • czosnek granulowany

    2 łyżeczki
  • ser gouda

    20 dkg
  • ryż

    4 (w woreczku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. ser żółty pokroić w plasterki (aby zakryły naczynie w którym będziemy zapiekać ryz) resztę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Ryż wymieszać ze startym serem (można dodać wędlinę pokrojoną w kostkę) włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć plasterkami sera. Wstawić do piekarnika na 200 stopni kiedy ser się zarumieni (lub jak ktoś woli bardziej wypieczony to chwilę dłużej zapiekać ) wyjąc z piekarnika delikatnie podzielić i przełożyć na talerze, Polać ketchupem i majonezem wymieszanym z czosnkiem podawać na ciepło jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat