Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa z ogórków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 4 szt
wywar drobiowy 2,5 l
marchewka 1 szt
śmietana słodka 150 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
serek topiony 100 gr
ziele angieslkie 1 szt
koper świeży 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z ogórków

Cztery duże, najlepiej gruntowe ogórki oskrobać i obgotować w wywarze razem z marchewką i zielem angieslkim( można użyć ogórków pasteryzowanych ze słoika- 1/2 l- wówczas dorzucić do zupy jeszcze szczyptę ziół prowansalskich). Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować. Dorzucić serek topiony i roztrzepać mątewką. Doprawić solą , pieprzem, przyprawą. Smietanę rozrobić z maką, dodać odrobinkę soli i wlać do zupy. Gotować 2/3 minuty od momentu zagotowania. Posypać obficie świeżym koprem i podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ugotowanym osobno ryżem. Na zdjęciu zupa w wersji z pasteryzowanych ogórków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.07.2012 21:51
o. to dla mnie nowość, ze świeżych ogórków też nie robiłam...
angelika14 31.01.2012 21:07
Apetycznie wygl?da
ilka_86 05.09.2011 10:08
pyszniutka:)
SmacznaPyza 17.04.2011 20:03
bardzo lubię ogórkową, pod każdą postacią
SmacznaPyza 16.02.2011 09:00
fajna zupka - ogórkową to robię zawsze z kiszonych a tu świeże...wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak