Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z warzywami, boczkiem i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa zółta i zie po 250 g
marchew 4
kalafior 1 mały
boczek 500 g
ser żółty 500 g
czosnek 2 ząbki
pokrojony koper 2 łyżki
majonez 2 łyzki
ziemniaki 4
jogurt naturalny 1 małe opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z warzywami, boczkiem i serem

Fasolkę szparagową, marchew, ziemniaki i kalafior pokroić na małe części i ugotować w osolonej wodzie. wyjąc i odcedzić. Boczek podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ziemniaki, posypujemy utartym serem. Na to wykładamy marchewkę i kalafior znów posypując utartym serem. Na wierzch dajemy podsmażony boczek i fasolkę szparagową zakrywając wszystko kolejna warstwa startego sera. wkładamy do piekarnika na 30 min w temp 150\'C.

Sos:
jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony koper. Wszystko razem mieszamy dodajemy soli do smaku.

Gdy zapiekanka już się upiecze wykładamy kawałek na talerz i polewamy sosem.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak