Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki Pyzy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej luksusowej 3-3,5
szkl. cukru 3/4
dkg świeżych drożdży 4
szkl. mleka ok.1
g masła 50
jajko 3
łyżeczki soli 1/3
op. 16 g cukru waniliowego 1
kruszonka do posypania:
kg jagód 1/2
łyzka mąki ziemniaczanej 1
łyżki cukru pudru 2-4

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki Pyzy

Na kruszonkę: 50 g masła + ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej - masło roztarłam palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna.
Dodatkowo potrzebujemy: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek.

Mleko lekko podgrzałam, wkruszyłam do niego drożdże i dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesiałam dwukrotnie żeby ja napowietrzyć, dodałam resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Wtedy dolałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i znów odstawiłam na 30 min.. Wyrośnięte wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i kubkiem wycinałam porcje. Przebrane jagody posypałam cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam dużą łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek.
Drożdżowe bułeczki z owocami to dla mnie najlepsze letnie śniadanie, do tego szklanka mleka i już!

Na zdjęciu widać, że bułeczki mi popękały - to chyba wina tego, że do środka nałożyłam za dużo owoców...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 22.02.2013 07:30
ale bym sobie teraz takie zjadła
ilka_86 09.06.2012 21:04
przepyszne
Ela20 12.11.2011 15:24
smakowicie wyglądają
Misia90 02.10.2011 19:26
ekstra
Marysia 02.10.2011 18:09
super
Karolina69 02.10.2011 17:44
fajne
iziona 12.09.2011 07:03
Ale pyszniutko wyglądają
Agnik 22.08.2011 18:02
super
Ewa104 21.08.2011 13:21
Ślicznie Ci wyszły i chętnie bym jedną zwinęła na deser.
ZEWA 14.05.2011 10:34
Popękane ale piękne, na kruszonkę nie wpadłam. Super pomysł
angelika14 04.05.2011 15:12
pyszne
Agnieszka_B 15.01.2011 16:25
Uwielbiam jagodzianki... Rewelacja!!
IZABELA29 25.10.2010 12:18
lubię drożdżowe ze wszelkim nadzieniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak