Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia krótko marynowana, do sałatek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

garści wstążek z dyni kilka
łyżeczki miodu 2
łyżeczki octu balsamicznego 1-2
szczypty soli 1-2
kawałek strączka chili 1
łyżki soku z cytryny 2

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia krótko marynowana, do sałatek

Miąższ dyni, po obraniu i usunięciu pestek, ścinałam zwykłą obieraczką do warzyw na cieniutkie paski - wstążki. Nie wiem ile było wagowo - użyłam po prostu 3-4 garści tych wstążek. Oliwę zmieszałam z miodem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny. Dodałam posiekane drobno chili i odrobinę soli do smaku. Tą mieszanką polałam dynię i dokładnie wymieszałam aby wszystkie kawałeczki były pokryte marynatą - nie mają w niej pływać, potrzeba jej tyle żeby zwilżyć paski dyni. Przykrytą miseczkę z dynią odstawiłam na noc do lodówki. Można marynować krócej - u mnie stała w chłodzie przez kilkanaście godzin. Tak przygotowaną dynię dodaję do różnych sałatek i surówek - można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 21.11.2012 16:35
ciekawe bardzo
Karol P 05.01.2012 11:14
fajna
Grażyna13 23.11.2011 10:34
Super !
Misia90 02.10.2011 19:27
ekstra
Marysia 02.10.2011 18:10
super
Karolina69 02.10.2011 17:44
fajne
Sarenka 20.06.2011 14:49
Uwielbiam dynie i troszke Ci jej zazdroszcze :P
Agnieszka/picola 26.03.2011 09:42
świetne
patusia 08.02.2011 00:33
fajny przepis :)
Ewa104 12.11.2010 22:32
Chyba muszę wypróbować, bo bardzo jestem ciekawa smaku.
4muffins 21.10.2010 21:39
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak