Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w kruchym cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 5 szt.
szczypta soli
cukru pudru 1/2 szklanki
gruszki 6 szt.
łyżka wódki
łyżki rodzynek 2
łyżki miodu 2
posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w kruchym cieście

Z mąki, margaryny, żółtek, soli, cukru pudru wyrób ciasto. Gruszki starannie umyj, cienko i równo obierz, przekrój je wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne.
Rodzynki sparz, odsącz, zalej je łyżką wódki, wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi oraz miodem.
Połówki gruszek napełnij przygotowanym nadzieniem, po czym złóż je razem.
Ciasto rozwałkuj i potnij je na kwadraty o boku długości ok. 15 cm. Każdą nadzianą i złożoną gruszkę owiń ciastem - tak, aby ogonek wystawał. Brzegi cista dokładnie sklej. Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem.
Białko lekko ubij. Blachę wysmaruj tłuszczem, ułóż na niej gruszki, a każdą posmaruj z wierzchu białkiem. Piecz ok. 20 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak