Indyka oczyścić, umyć, osuszyć. Boczek i mięso z kury pokroić w drobne paseczki. Obrane cebule drobno posiekać, wymieszać z boczkiem, mięsem z kury, dodać olej. Osolić i dusić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilkunastu minutach duszenia dodać posiekane wątróbki, wymieszać, udusić do miękkości, dolewając odrobinę wody w miarę potrzeby. Uduszone mięso wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i cynamonem. Nadzienie powinno być ostre. Przygotowanym nadzieniem napełnić indyka, posmarować olejem, posolić, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec i w trakcie pieczenia podlewać wodą. Czas pieczenia wynosi ok. 1,5 - 2 godzin. Można podawać na zimno i gorąco.