Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczki duszone z grzybami i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek 1 sztuka
wędzony boczek 10 dkg
olej 4 łyżki
cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżka
pomidor 3 sztuki
grzyby 15 dkg
śmietana 1/2 szklanki
sól, pieprz do smaku
koperek 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczki duszone z grzybami i pomidorami

Kabaczka obrać ze skóry, przekroić w poprzek na pół, wydrążyć łyżką i wybrać pestki. Pokroić w plastry grubości 1 cm. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę, usmażyć, wyjąć skwarki na talerzyk. Plastry kabaczka obtoczyć w mące, obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia, przełożyć do płaskiego rondla i trzymać na maleńkim ogniu. Grzyby umyć, drobno pokroić, cebulę pokroić w drobną kostkę. Lekko podsmażyć cebulę na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać pokrojone grzyby i dusić ok. pół godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, udusić w rondelku do miękkości. Ułożyć plastry kabaczka na półmisku, przykryć grzybami. W międzyczasie rozmieszać w kubku śmietanę z mąką, dodać do przecieru z pomidorów, wymieszać i polać kabaczki grzybami, posypać drobno posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.11.2010 17:35
Fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak