Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka z groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielony groszek 2 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
sól, pieprz, cukier do smaku
wywar z warzyw lub rosół 3/4 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka z groszkiem

Groszek wrzucić do rondla ze stopionym masłem, lekko poddusić, dodać roztarty czosnek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, zagotować, wymieszać z wywarem lub rosołem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W środku półmiska układać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki oraz połówki w ten sposób, alby utworzyły kwiat (jajka powinny być gorące), dookoła ułożyć groszek. Jajka polać sosem pomidorowym, posypać posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 14.04.2011 19:27
pycha
Ania60 16.03.2011 19:56
musi być smaczne
RenataZ-et 30.10.2010 15:05
Fajne na kolacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak