Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

upa cukiniowa z cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średniej wielkości cukinie 3
ryż 20 dag
łyżki masła 3
natka kopru
szklanki mleka 1 i 1/3
marchewka 1
jajko 1
sól
pieprz
curry
jogurt naturalny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: upa cukiniowa z cebulą

Cebulę obierz i posiekaj w średniej wielkości kostkę. Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w półplasterki.
W średnim garnku, w niewielkiej ilości wody (powinna tylko zakrywać składniki) na małym ogniu, mieszając zagotuj posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę, masło oraz łyżeczkę soli.
Gdy warzywa w garnku zmiękną, dodaj starannie umyte, pokrojone w drobną kostkę cukinie.
Po około 5 minutach gotowania do warzyw dodaj również ryż. Gotuj wszystko na małym ogniu, mieszając, przynajmniej przez kolejne 20 minut, po czym dodaj mleko wymieszane z jajkiem oraz przyprawy do smaku: szczyptę curry, ostrej papryki, pieprzu i soli. Przyprawioną zupę dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę pogotuj.
Po zagotowaniu zupę zdejmij z ognia i dodaj jeszcze jogurt. Wymieszaj. Następnie rozlej ją do miseczek, posyp obficie posiekanym koperkiem i od razu podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 13.10.2011 13:08
nie jadlem takiej zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak