Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki zapiekane z serem i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
sól 1 łyżka
kminek 1 łyżka
cebula 1 sztuka
bekon 50 g
masło 3 łyżki
pieczarki 250 g
jajko 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki zapiekane z serem i pieczarkami

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kminkiem. Opłukać w zimnej wodzie i odstawić do odparowania. Przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, który drobno pokroić. Obraną cebulę posiekać. Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć, by byt chrupiący. Dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Grzyby drobno pokroić, smażyć 2 minuty. Miąższ z ziemniaków, grzyby, jajko oraz ser wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełniać farszem. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli i bekonu. Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak