Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek porzeczkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier puder 150 g
cukier waniiowy mały 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka tortowa 300 g
mąka ziemniaczna 75 g
mleko 4 łyżki
jaka: 4 szt
kruszonka margaryna 130 g
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
czarna porzeczka 400 g
czerwona porzeczka 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek porzeczkowy

Ciasto:
Miękka margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego. Dodawać jaja pojedynczo. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem. Położyć równo porzeczkę i posypać kruszonką.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:
Margarynę(130g) siekamy z mąką krupczatką(1 szklanka0 cukrem pudrem(1/2 szklanki) i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, Az powstanie kruszonka.
Temperatura pieczenia: 175oC
Czas pieczenia: 60 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 09.09.2012 19:20
fajne ciacho
Andysz 03.05.2012 12:23
rewelacja;D
aginaa 24.04.2012 14:36
mmmm pyszny
rakow2
rakow2 23.12.2011 13:25
bardzo smaczny
Elżbieta17 25.11.2011 09:37
super:)
jolaxa 06.07.2011 22:39
pycha
Krzysztof42 25.02.2011 15:11
apetyczne
sylwiachmiel 10.06.2010 10:49
smakowite ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak