Placek porzeczkowy

Placek porzeczkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • cukier puder

    150 g
  • cukier waniiowy mały

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    300 g
  • mąka ziemniaczna

    75 g
  • mleko

    4 łyżki
  • jaka:

    4 szt
  • kruszonka margaryna

    130 g
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • czarna porzeczka

    400 g
  • czerwona porzeczka

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Miękka margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego. Dodawać jaja pojedynczo. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem. Położyć równo porzeczkę i posypać kruszonką.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:
Margarynę(130g) siekamy z mąką krupczatką(1 szklanka0 cukrem pudrem(1/2 szklanki) i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, Az powstanie kruszonka.
Temperatura pieczenia: 175oC
Czas pieczenia: 60 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

09.09.2012 19:20
fajne ciacho

Andysz

03.05.2012 12:23
rewelacja;D

aginaa

24.04.2012 14:36
mmmm pyszny

rakow2

23.12.2011 13:25
bardzo smaczny

Elżbieta17

25.11.2011 09:37
super:)

jolaxa

06.07.2011 22:39
pycha

Krzysztof42

25.02.2011 15:11
apetyczne

sylwiachmiel

10.06.2010 10:49
smakowite ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat