Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka śliwkowa ze śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
łyżki cukru 4
czubate łyżki żelatyny 4
Szklanka śmietany kremówki
łyżki cukru pudru 2
smietan-fiks 1
listki świeżej mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka śliwkowa ze śmietaną

Śliwki starannie umyj i dokładnie osusz. Następnie usuń ze wszystkich pestki. Kilka wypestkowanych owoców zostaw do dekoracji, resztę dokładnie zmiksuj z cukrem.
Żelatyną rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Następnie połącz ją z pulpą śliwkową i starannie wymieszaj. Płynną, gęstą masę wlej do foremek o okrągłym, kanciastym lub stożkowym kształcie.. Foremki wstaw następnie do lodówki. Schładzaj desery przez minimum godzinę. Po upływie godziny (gdy zauważysz, że galaretki już stężały), przygotuj dekorację: ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz ze śmietan-fiksem. Gotowe galaretki wyjmij z lodówki i ostrożnie wyjmij je z foremek. Następnie ułóż je na talerzykach. desery udekoruj śmietaną (np. wyciskając ją ze szprycy), listkami mięty oraz cząstkami śliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 12.02.2012 15:13
ciekawy pomysł
Jaheira11 29.10.2011 22:14
pomysłowe i smaczne
Grażyna13 20.10.2011 15:44
POmysłowe !
basia70 24.05.2011 10:43
super
aeksandra 01.12.2010 12:07
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak