Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stew - gulasz irlandzki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
marchewka 1 kg
cebula 3 sztuki
tymianek 1 łyżka
pietruszka i szczypiorek odrobina
masło odrobina
pieprz i sól do smaku
jagnięcina 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Stew - gulasz irlandzki

Opis przygotowania: 3,5 h
Robimy wywar: kości wrzucamy do dużego garnka, dodajemy grubo pokrojone marchewki, cebule, seler i pietruszkę, zioła, pieprz i łyżkę soli. Calość zalewamy 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie całość dokładnie odcedzamy i przelewamy do garnka. Ponownie gotujemy już klarowny wywar, aż do zredykowania do ok. 1,5 l. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (wywar można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, albo nawet przez 3 miesiące w zamrażalniku).

Robimy gulasz: mięso kromiy w grubą kostkę. Obieramy ziemniaki i kroimy w kawałki wielkości pokrojonego mięsa. Obrane ziemniaki wstawiamy do wody, aby nie ściemniały. Obieramy marchewki i kroimy w talarki. Cebule kroimy w krążki.

Do dużego garnka lub brytfanny wkładamy kawałki mięsa, dodajemy 1-2 łyżki masła i zalewamy przygotowanym wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mniejszym ogniu przez 15 min. (30-35 min. jeśli to \"twarda\" wołowina), zbierając z wierzchu wrzystkie \"szumowiny\".

Dodajemy pokrojone ziemniaki, cebule oraz marchewki i gotujemy przez kolejne 25-30 min., aż mięso będzie delikatne, a ziemniaki i marchewki ugotowane. Pod koniec wrzucamy świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przykrywamy gulasz i odstawiamy na 10-15 minut. Na koniec wykładamy i dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.12.2013 10:35
rewelacja ;)
M. Monroe 11.11.2012 13:09
nigdy nie jadłam - muszę koniecznie ten przepis przetestować.
Renata22 23.10.2012 18:47
ciekawe smaki, ładny kolor potrawy ;)
Bernadeta1 14.10.2012 00:41
super,muszę zrobić.
ALAGOR 13.10.2012 18:21
zamiast jagnięciny wołowina ... ale to jak rosół z kury na wole i bez kury ;D
Kate131 05.10.2012 08:28
trzeba sprobowac
pacpaw 27.10.2010 13:15
zamiast jagnięciny może być cielęcina lub chociaż wołowina ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak